Asociația Merci Charity Boutique

Scopul asociației Merci Charity Boutique este de a oferi sprijin cauzelor umanitare, având în prim plan copiii cu probleme medicale și sociale.

În noiembrie 2015, asociaţia a deschis Atelier MERCI, atelier social de croitorie care susține cazuri sociale și medicale prin: angajare, reciclarea produselor primite în donație în magazinul caritabil şi folosirea 100% a profitului în sprijinirea cauzelor umanitare susținute de asociație. www.ateliermerci.ro

Fapte bune în derulare:

  • SănătateZâna Merciluță(tratament stomatologic gratuit şi mobil pentru copii cu afecţiuni oncologice şi copii din familii defavorizate din zone rurale și din București). Colaborăm cu Institutul de Oncologie Bucureşti, secția Onco-Pediatrie și cu Inspectoratele Școlare Județene.
  • Educaţie:  MERCI la sat(proiect de îmbunătăţire a condiţiilor de învăţare pentru copii de la sat prin renovarea de școli, crearea de laboratoare de informatică și prevenire a abandonului școlar prin acordarea de burse pentru continuare studiilor liceale pentru copii cazuri sociale).

 

Despre proiectul Zâna Merciluță

Se spune că un copil zâmbește în medie de 370 de ori/zi, un adult doar de 7 ori/zi, iar un copil bolnav de 10 ori/zi.

Acestea sunt câteva dintre motivele care îi pot împiedica pe copii să zâmbească:

  • 75% dintre copiii cu vârste între 6 și 11 ani au carii la dinții temporari și 39% la dinții definitivi.
  • Peste jumătate dintre copiii români (51%) trăiesc sub spectrul sărăciei, iar 74% din copiii săraci locuiesc la sat (conform unui studiu al  World Vision România).
  • În satele în care există cabinete stomatologice, medicii dentiști nu doresc să facă naveta la sat.
  • Cabinetele stomatologice de la sate sunt o raritate.
  • Părinții nu cunosc faptul că fiecare copil are dreptul la o serie de intervenții dentare în mod gratuit în cabinete stomatologice care au contract cu casele județene de asigurări de sănătate.
  • Pe lângă faptul că părinții nu pot susține financiar tratamentul stomatologic al copilului, lipsa cabinetelor și drumul până la singurul cabinet stomatologic din comună (acolo unde există), reprezintă o reală problemă.
  • Pentru copiii cu afecțiuni oncologice, tratamentul stomatologic este vital. În România, există județe fără niciun cabinet stomatologic de stat (în 2016 nr. loc a scăzut la 30 în întreaga țară).

 

În 2013, asociaţia a dezvoltat programul de sănătate pentru copii cu afecţiuni oncologice “Zâna Merciluță”, prin care copiii internaţi la Institutul Oncologic din Bucureşti primesc tratament stomatologic gratuit la cabinetul stomatologic partener, Splendente Cabinet Stomatologic.

Dezvoltând proiecte pentru școli din zone rurale și observând nevoia acută de tratament stomatologic pentru acești copii, ne-am propus să extindem proiectul Zâna Merciluţă, asigurând tratament stomatologic mobil gratuit şi în zonele rurale sărace din România, cu sprijinul medicilor stomatologi voluntari.

Astfel, am creat un cabinet stomatologic mobil (un van echipament cu echipamente stomatologice specifice unui cabinet stomatologic) pentru a asigura tratament gratuit împreună cu o echipă de medici dentiști voluntari, copiilor din comunități sărace și copiilor cazuri medicale.

Participăm la competițiile ABRC din 2013 împreună cu peste 50 de alergători/maraton care susțin proiectul strângând și fonduri. Împreună, la această ediție ne-am propus să strângem fonduri pentru a oferi prevenție și tratament stomatologic la peste 500 de copii din sate sărace și copii cu afecțiuni medicale.

www.zanamerciluta.ro

Newsletter