Un stil de viaţă sănătos pentru oricine şi la îndemână
Suma obiceiurilor noastre se reflectă în starea sănătăţii pe care o avem. Starea de spirit este tot rezultatul propriului stil de viaţă. Atât sănătatea fizăcă, cât şi cea psihică depinde, în mare măsură, de obiceiurile zilnice pe care le avem şi de modul în care trăim.. Contează ce mâncăm, dacă facem mişcare, dacă consumăm alcool sau dacă fumăm. Şi calitatea relaţiilor noastre sociale contribuie la starea de bine.
Pentru un stil de viaţă sănătos trebuie să ţinem cont de câteva aspecte.
Orele de somn trebuie respectate. În funcţie de organismul fiecăruia, 6-8 ore de somn pe noapte sunt suficiente pentru ca dimineaţă să ne simţim odihniţi. Cercetătorii au descoperit că cel mai bun interval de somn pentru refacerea trupului şi sufletului este între 22.30 şi 06.30. S-a mai descoperit că orele de odihnă pierdute noaptea nu pot fi substituite de cele din timpul dimineţii sau al zilei. Somnul este foarte important deoarece dacă nu vă veţi odihni îndeajuns, organismul nu va rezista stresului din ziua următoare, iar efectele nu vor întârzia să apară. Pe termen lung, lipsa odihnei poate duce la apariţia unor boli foarte grave.
Alimentaţia este alt indicator al unui stil de viaţă sănătos. Cercetătorii Universităţii Harvard au elaborat în anul 2008 o piramidă a alimentaţiei sănătoase. La baza acesteia se află exerciţiile fizice şi alimentaţia. Legumele şi fructele, cerealele integrale (orez brun, paste din făină integrală, secară, orez), uleiurile sănătoase nu trebuie să lipsească din meniul zilnic deoarece sunt sursa noastră de energie. Trebuie să consumăm ouă, peşte, carne de pasăre, nuci, seminţe. 1-2 porţii/zi de lactate vor aduce aportul necesar de calciu în organism. Cercetătorii au pus în vârful piramidei alimentele care trebuie consumate mai rar: carne roşie, unt, cereale, pâine şi paste din făină albă, cartofi, băuturi şi dulciuri pe bază de zahar.
Mişcarea nu trebuie să lipsească. Exerciţiile fizice regulate sunt vitale pentru sănătate. Acestea ajută la controlul greutăţii. Alergaţi în parc, mergeţi la sala de fitness, urcaţi scările, mergeţi pe jos cât mai mult, plimbaţi câinele sau aveţi grijă de grădină. Sunt nenumărate moduri în care puteţi evita sedentarismul. Monica Roşu, fostă campioană olimpică la gimnastică spune că nu îşi poate imagina viaţa fără sport, deoarece acesta înseamnă sănătate, o viaţă mai bună şi mai lungă. Deci fără mişcarenu nu există sănătate. Fără mişcare, nici sănătate nu este!
Vizita-ţi medicul înainte să fie nevoie să vă viziteze el pe dumneavoastră. Mergeţi la control regulat, este mai uşor să previi decât să combaţi. În plus un control general la câteva luni este obligatoriu. Nu uitaţi ca la 6 luni să mergeţi la medicul stomatolog şi la ginecolog.
Oamenii care zâmbesc sunt mai frumoşi, îmbătrânesc mai încet şi sunt o companie plăcută pentru cei din jur. Totodată cei care zâmbesc sunt şi mai relaxaţi şi mai puţin stresaţi. Pe principiul că în viaţă nimic nu este de nerezolvat, oricât de grave sau multe sunt problemele de care vă loviţi, o atitudine pozitivă vă va ajuta să treceţi mai uşor peste momentele dificile. Eliminaţi pe cât posibil stresul şi nu vă mai consumaţi energia în mod inutil. Cercetătorii spun că cei care râd în fiecare zi au o inimă mai sănătoasă. Începeţi chiar acum acest exerciţiu de fericire şi cu timpul va deveni obişnuinţă.
Pentru un stil de viaţă sănătos consumaţi alcool moderat. Nutriţioniştii spun că un singur mililitru de alcool are 7 kilocalorii. Tot ei spun că bărbaţii nu ar trebui să consume zilnic mai mult de 3-4 unităţi de alcool, iar femeile 2-3 (o unitate de alcool reprezentând 10 ml de alcool pur). Consumat în exces, alcoolul încetineste funcţionalitatea sistemului nervos central, blochează o parte din mesajele care ar trebui să ajungă la creier alterând astfel perceptiile, emoţiile, mişcare, vederea şi auzul persoanei.
Fumatul este interzis cu desăvârşire când ne gândim la un stil de viaţă sănătos. Cercetătorii au identificat în fumul de ţigară peste 4.000 de substanţe. Printre acestea există substanţe active farmacologic, antigenice, citotoxice, mutagene şi carcinogene. Printre substanţele nocive găsim:nicotina (este un alcaloid foarte toxic, stimulent şi sedativ neuroendocrin şi dă dependenţă), gudronul (este un termen general pentru mai multe particule ce rezultă din fumul de ţigară). Particulele conţin substanţe chimice printre care oxizi de nitrogen, dioxid de carbon, monoxid de carbon, dar şi benzpiren, o hidrocarbură puternic cancerigenă. Monoxid de carbon, oxizi de nitrogen, cianură de hidrogen, ammoniac, metale (arsenic, cadmiu şi plumb) şi compuşi radioactivi, cu efecte carcinogene sunt doar câteva otrăvurile ce conţin o ţigară. Pentru cei care fumaţi, încercaţi să vă lăsaţi de aceste viciu foarte dăunător,uneori fatal. Ca să nu mai vorbim că este şi foarte scump.
Alt factor care contribuie la o viaţă frumoasă şi sănătoasă este educaţia. Prin auto educare ne putem îmbunătăţii viaţa. Nu ezitaţi să urmăriţi filme documentare, să mergeţi la teatru, la concerte, la operă. Citiţi cât mai mult. Librăriile oferă o gamă largă de cărţi educative. Se găsesc şi pe internet foarte multe cărţi de acest fel. Nu încetaţi să învăţaţi şi să investiţi în dumneavoastră. Astfel veţi fi mai încrezători în forţele proprii, iar asta induce starea de fericire.