Sari la conținut

România are din ce în ce mai mulți vârstnici și nu este pregătită să le ofere o bătrânețe demnă

În România populația scade și îmbătrânește constant. Estimările arată că în 2050, unul din patru români va avea peste 65 de ani, ceea ce ar putea să ne transforme într-una dintre cele mai îmbătrânite societăți din Uniunea Europeană.

Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor a realizat în 2021 cel mai amplu studiu din România despre singurătatea vârstnicilor. Acesta arată că 1 din 4 vârstnici din mediul urban, adică peste 450.000 de seniori, se confruntă cu un grad ridicat de singurătate.

Studiul mai arată că pentru 64% dintre vârstnici o zi obișnuită înseamnă activități în interiorul casei. Jumătate dintre ei nu beneficiază de sprijin din partea apropiaților sau comunității, mai mult de o treime nu au cu cine să schimbe o vorbă sau pe cine să se bazeze la nevoie.

Cum se simte singurătatea pentru vârstnici?

Conform beneficiarilor asociației singurătatea – „Este ca un deșert”, „ca o groapă adâncă”, „ca și când cineva ți-a tăiat aripile”. „Am permanent sentimentul că trebuie să-mi omor timpul cu ceva, dar timpul ar trebui trăit, nu omorât.”

Efectele singurătății asupra stării de sănătate în rândul vârstnicilor

Singurătatea și legăturile sociale precare sunt la fel de dăunătoare pentru sănătate ca și fumatul a 15 țigări pe zi.

Singurătatea crește riscul unui atac vascular cerebral, de a dezvolta boli coronariene sau pe cel de hipertensiune arterială. Singurătatea prelungită are efecte potențiale și asupra sănătății mintale, cum ar fi anxietatea și depresia.

 Intervenția Asociației Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor

Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor și-a asumat misiunea de a alina sentimentul de izolare și singurătate al vârstnicilor și este prezentă în viața a 300 de vârstnici care locuiesc singuri și a altor 600 din căminele de bătrâni din București, Pitești, Ploiești, Brăila, Iași, Constanța, Cluj-Napoca, Brașov și Târgoviște. Concret, fiecare vârstnic înscris în program, are alocat un voluntar care îl vizitează, îl ascultă și îl sprijină. În plus, Niciodată Singur oferă fiecărui vârstnic înscris în program o excursie gratuită, mese de sărbătoare (Paște, Crăciun, Ziua Vârstnicului), ieșiri la teatre, muzee și alte activități. Seniorii sunt sărbătoriți la fiecare zi de naștere și primesc un cadou, iar vârstnicii cu venituri reduse primesc și un sprijin material lunar.

În 2022, pentru vârstnicii din București, am deschis și Centrul de Socializare al Seniorilor, unde persoanele peste 65 de ani pot participa zilnic, gratuit, la activități de socializare, culturale, educative, distractive sau de îndemânare care le fac viața mai frumoasă și zilele mai senine.

Mai multe informații despre noi găsiți pe niciodatasingur.ro

ro_RO