Sari la conținut

Asociația ALIA – Membru SAFE STROKE – Alianța STROKE pentru Europa –și membru World STROKE Organisation (WSO) - Organizația Mondială pentru AVC

1 minut de accident vascular cerebral înseamnă moartea a 1,9 milioane de neuroni.

O oră de AVC netratat înseamnă pierderea numărului de neuroni echivalent cu 3,6 ani din viață.

După 4 ore și jumătate efectele unui atac cerebral devin ireversibile.

În România, peste 65 de mii de oameni suferă un AVC în fiecare an, iar vârsta la care apare această problemă a scăzut foarte mult – tot mai des medicii vorbesc despre bolnavi care încă nu au împlinit 35 de ani. Însă prea puțini dintre acești bolnavi au parte de îngrijirile necesare, atât în timpul internării în spital, cât mai ales după externare.

30% din cei care suferă un AVC rămân imobilizați la pat, iar 20% mor.

Rata de mortalitate în România este cu cel puțin 10% mai mare decât în străinătate.

Asociația ‘’ALIA – Asociația Pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral’’ este prima asociație din România dedicată celor care au suferit un AVC și a fost înființată din dorința de a promova și apăra drepturile și interesele acestor persoane. Credem că este necesar să avem o comunitate educată cu privire la nevoile unor astfel de bolnavi și vom arăta de ce este atât de necesar accesul cât mai rapid la tratamente de calitate.

Misiunea noastră este îndreptată și către ceea ce înseamnă conștientizarea opiniei publice cu privire la prevenirea unui AVC, la recunoașterea acestuia și la înțelegerea pașilor ce trebuie urmați în cazul în care suntem lângă o persoană care suferă un AVC.

ALIA a inițiat, dezvoltă și derulează activități de lobby și advocacy pentru îmbunătățirea calității vieții persoanelor care au suferit un AVC, dar și a familiilor care îi sprijină.

Scopul nostru este să luptam pentru o societate care să ofere tuturor persoanelor afectate un accident vascular cerebral sprijinul necesar și  șansa de a trăi o viață cât mai aproape de normalitate.

Acțiunile ALIA au un scop umanitar, acela de a crește calitatea vieții persoanelor afectate de un accident vascular cerebral. Este însă necesar sa mobilizăm atât pacienții, cât și familiile acestora să sprijine și să promoveze inițiativele noastre, pentru a reprezenta o voce puternică în fața celor care pot lua decizii în ceea ce privește acesul la tratamente și servicii medicale de calitate.

Valorile noastre sunt: transparență, solidaritate, optimism, implicare, respect, eficiență, solidaritate, coerență.

Accidentele vasculare cerebrale (AVC) reprezintă a doua cauză de mortalitate la nivel global după boala cardiacă ischemică și principala cauză de dizabilitate.

Un raport al OMS arătă că în țările aflate în curs de dezvoltare, AVC este principala cauză de dizabilitate și a doua cauză de mortalitate.

AVC ÎN ROMÂNIA

Problematica AVC în România necesită o atenție specială din partea autorităților, cu implementarea unei strategii naționale, care să vizeze atât reducerea numărului de accidente vasculare și accesul echitabil la tratament pentru pacienții de pe întreg teritoriul țării (tratament acut și recuperare neurologică), cât și asigurarea unui nivel satisfăcător al calității vieții pentru persoana care a supraviețuit unui accident vascular cerebral.

De ce este important ca oamenii să recunoască semnele unui AVC și bolnavii să ajungă foarte repede la spital? În cazul unui AVC inschemic acut sunt două metode de tratament tromboliza intravenoasă și trombectomia mecanică.

Tromboliza intravenoasă înseamnă administrarea, in maximum 4,5 ore de la debutul simptomatologiei, a unei perfuzii. Tratmentul are rezultate cu atat mai bune cu cât intervalul de timp dintre debutul simptomelor și administrarea medicamentului este mai mic. Efectuarea trombolizei după 4.5 ore de la debutul primelor semne de AVC poate duce la apariția complicațiilor și la agravarea stării pacientului.

Trombectomia mecanică – înseamnă practic extracția mecanică a cheagului ce blochează o arteră care irigă creierul. Această procedură se recomandă în cazurile în care este blocată o arteră de calibru mare. Se paote efectua numai în primele 6 ore de la debutul simptomatologiei.

Noi, prin ALIA, ne propunem:

Să conștientizăm opinia publică referitor la prevenirea, tratamentul și serviciile disponibile în domeniu, pentru persoanele care suferă un AVC sau sunt predispuse la un AVC;

Să sprijininim persoanelor care sufera/au suferit un AVC pentru înțelegerea problemelor cauzate de această boală ori a problemelor care conduc la aceasta boală;

Să stabilim o legatură între pacienți, familiile lor și specialiștii care ii pot ajuta (neurologi, fizioterapeuț, terapeuți în reabilitare, psihologi etc) cu scopul de a facilita cât mai mult recuperarea medicală a persoanelor care au suferit un AVC, a limita apariția complicațiilor și a ajuta la reintegrarea socială și profesională a pacienților;

Să oferim informațiile necesare pentru recunoașterea la timp a primelor simptome de AVC, precum și a condițiilor care favorizează apariția acestuia;

Să protejăm drepturile pacienților care au suferit un AVC, astfel încăt să beneficieze în timp util de tratamentul necesar, indiferent în ce zonă a țării se află.

Să ajutăm spitalele în care se tratează pacienții cu AVC prin achiziționarea de aparatură și materiale.

Unele dintre campaniile Asociației ALIA se desfășoară în patreneriat cu ministerele de resort: Minsiterul Educației și Minsiterul Sănătății.

CAMPANII ALE ASOCIAȚIEI ALIA

 

LANSATE:

 

  1. TIMPUL ÎNSEAMNĂ VIAȚĂ

Este o campanie de conștientizare a riscului unui AVC prin care ne dorim să educăm oamenii din toată țara în ceea ce privește recunoașterea unui atac cerebral și importanța apelului rapid la 112. A fost lansată în luna mai 2022. Este o campanie avizată de  Ministerul Sănătății, mediatizată printr-un spot tv, un spot radio și website.

Este prima campanie de conștientizare a riscului unui AVC desfășurată în România.

 

  1. EROII FAST

Este o campanie inițiată de ANGELS, care se desfățoară în peste 20 de țări. Asociația ALIA este partener în România. Proiectul se desfășoară deja in unități de învățământ din toata țara și se adresează copiilor cu vârste între 5 și 9 ani. Concret, prin jocuri și lecții atractive, copiii sunt învățați să recunoască semnele unui AVC și să acționeze rapid sunând la 112.

Lecțiile se pot desfășura prin intermediul platformei ro-ro.fastheroes.com

ro_RO